Rasism i läroplanen

Då människan föds naturligt egoistisk är det mesta vi lär oss angående historia sett ur vårt eget perspektiv. Oftast ur ett europeiskt eller amerikanskt perspektiv eftersom vi fullkomligt avgudar landet på andra sidan Atlanten. Åtminstone den övre delen av den stora kontinenten. När vi endast tittar på vår egen historia missar vi ofta vitala delar som berättar saker om helt andra människor än de vi ser omkring oss varje dag. Vi kan helt enkelt säga att rasism föds redan i skolan, vi lär oss att det enda som betyder något, det enda som är värt att lära in är det som de med samma blod som oss gjort. Det var ju faktiskt de som byggde upp det vi idag kallar vår verklighet. Resten spelar mindre roll. 

Krig pågår just nu på flera platser världen över. I detta ögonblick dör det människor på grund av krig som de själva inte har något med att göra. Människor som är helt utlämnade till andras beslut, beslut som ofta tas med endast fördomar som underlag. Vi tror att vi är så fruktansvärt olika varandra, och det kan jag förstå för vi får endast se alla hemskheter som händer. En liten procent av en hel befolkning får dock aldrig, och då menar jag aldrig, ändra hur vi uppfattar ett helt folkslag. Det är därför viktigt för framtiden att vi barn och unga får se helheten, så vi själva sedan kan filtrera all information som kastas över oss dagligen. 

Det är meningen att vi, genom vår historia ska kunna reflektera över varför saker blev som de blev. Varför pratar vi som vi gör, hur uppstod våra traditioner, varför sitter vi inte bredvid varandra på bussen är saker vi konstant får i uppgift att reflektera över. Vi sitter i skolan och reflekterar, får ett betyg på våra åsikter baserat på om de gått djupt nog, om de passar in i mallen för vad som är korrekt kontra icke korrekt, ändå lyckas vi inte gå från idé till handling. När vi klarat att klämma ut en A4 om varför vi sitter med vartannat säte ledigt i bussen, insett att det bara är bullshit, men ändå hellre står upp på vägen hem än att sitta bredvid en främling. Det kan ju hända att du måste säga hej. Tänk dig då istället att du genom din utbildning kan se dig själv utifrån, lära dig känna igen saker du gör för egen vilja och saker du gör per vana. Lära dig se de saker som samhället tvingat på dig sedan födseln och ha verktygen för att bryta det som i grund och botten inte känns rätt. Det här är omöjligt, eller nästintill omöjligt, om det enda du sett sedan ditt för alltid är dig själv och din egen historia. Att få veta att medeltiden var en blomstrande tidsålder för muslimerna i östvärlden är något som fallit ur våra läroböcker tillsammans med annan viktig fakta som berättar att det inte bara varit västvärlden som glänst genom historien. Men vårt kära, älskade skolverk tycker inte det finns utrymme för bekämpning av främlingsfientlighet i läroplanen, det är inte viktigt nog. 

Mitt liv | | Kommentera
Upp